sâmbătă, 21 august 2010

Scrisoare către oameni!

Se înghesoaie unul în altul.Ca doi oameni mari. Dau bunăziua şi tac. Doar când îi întreb încotro merg sprâncenele celui mare se ridică brusc: spre Vaslui domnule! Ionuţ Moise (14 ani) şi Nicolae Claudiu Moise (12 ani, în tricou cu galben) merg zilnic pe jos 20 de kilometri

Le-a murit tatăl iar mama ,fostă femeie de sericiu la o şcoală din Oneşti e acum în spital Stă de veghe la cea mică, cel de al treilea copil, bolnavă de epilepsie.Aflu de la cei doi fraţi, luaţi la ocazie de pe un camp la doi kilometri de satul lor natal, Micleşti,că absolut în fiecare zi se trezesc pe la cinci dimineaţa, la primul cântat al cucoşilor şi pleacă la oraş, în Vaslui, la spitalul unde ….

În timp ce maşina rulează GPS-ul îşi face datoria. Cum depăşesc viteza cum tanti mă avertizează. Ionuţ, fratele cel mare mă întreabă când şi cum primesc amendă pentru depăşirea vitezei.Tac!Le întind un şir de covrigi şi...ultimii mei bani









Fără să-I întreb îmi spun că banii se pun de-oparte fiindcă vine iarna şi iar nu o să primească lemne. Singura lor rudă este o mătuşică şi ea amărâtă, la oraş. Nu au telefon mobil nu primesc de la nimeni rechizite şcolare, (amândoi copiii vor să se facă doctori) mănâncă din fructele încă necoapte şi nu au decât o adresă. Satul Micleşti, undeva la marginea lui într-o cocioabă, Ce mai ştiu copiii? Că primarul comunei Micleşti se numeşte Doru Agafiţei şi…atât.

Brand-ul de ţară nu înseamnă nici frunza nici desenul animat nici stiloul poetului şi nici claxonatul salvărilor, nu înseamnă brand de ţară absolut nimic dintre acestea toate. Brand de ţară înseamnă să fii sincer cu tine să fii corect în primul rând cu tine.Abia în momentul în care vom reuşi să înţelegem asta vom deveni puternici.Şi atunci vom avea conducători puternici.Şi atunci puternici fiind vom avea o societate puternică. Vom avea legi clare şi fără intrepretări.Vom avea maternităţi în care copiii nu vor mai muri. Vom avea poliţişti care nu vor mai tremura de frica şmecherilor,vom avea fotbal de bună calitate, vom avea ţărani care vor creşte animale, vom avea comerţ de calitate, vom avea şcoli vom avea profesori buni vom avea în sfârşit credinţă în Dumnezeu.Nici primul ministru nici primarul nici preşedintele ţării nu vin să facă ordine în gospodăria fiecăruia dintre noi , nici şeful parlamentului şi nici secretarii de stat nu vin să măture gunoiul din faţa porţii, nici procurorul şef al ţării şi nici ministrul de externe nu vin să pună disciplină în ritmul fiecăruia dintre noi. În noi e forţa care poate performa un sistem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu