miercuri, 26 octombrie 2011

tisanoreica nutrietica pendatiet... cu alta palarie. marie vranceanu atrage atentia ca aceasta forma de slabit nu e tocmai fericita


Uneori mi se spune că sînt plictisitoare, nu mă supăr şi iau mereu în conside­ra­re opiniile celor din jur, în­cercînd să mă corectez. Dar nu pot să tac cînd e vorba de diete. Am văzut zilele astea că face furori tisanoreica. Lumea se a­runcă în Internet şi vrea să ştie cît mai multe despre acest miracol.
Ei bine, iar mă repet, nu e nici un miracol, pentru alea, am auzit eu, trebuie să mergeţi la Lourdes, da’ nici acolo nu-i prea sigur. Trăim în ne­siguranţă. La televizor sîntem bom­bardaţi cu imagini de copii graşi care consumă tot felul de produse gata fabricate, ca şi cum s-ar fi ter­minat merele din grădina bunicilor, şi adulţi anorexici care, culmea, mă­nîn­că Nutella pe pîine. Femeile se uită în jur disperate, taliile ajung ma­xi­m la 44. Pentru restul mai plinuţe găseşti doar îmbrăcăminte de muţu­nachi. Aşa consideră stiliştii. A fi pli­nuţ a devenit echivalent cu a fi ciu­mat. Un studiu relevă că per­soa­nele supraponderale sînt plătite mai puţin comparativ cu cele slabe pentru aceeaşi pregătire şi poziţie. O tînără îmi spunea că nu o primeau nici la vîndut kebab pentru că era gra­să. Şi într-o societate atît de de­viată, nu e de mirare că cea mai pros­peră activitate este cea a slă­bi­tului. Promisiuni peste promi­siuni. Şi iată a ajuns şi în România dieta tisa­no­reică. Am vorbit despre ea şi găsiţi articolul pe blogul meu. Este o dietă proteică. Nimic nou. Inven­ta­torul ei este medicul Black­burn. La vremea respectivă (1970) cred că medicul nostru se gîndea mai mult cum să le fie de ajutor pacienţilor săi obezi. Ulterior metoda a fost prelu­ată, mo­dificată şi transformată într-un ade­vă­rat business. Apare astfel Nutrie­tica sub sigla colosului Messe­gué. Şi mai nou Pentadiet. Haideţi să ve­dem ce propun, ce vînd şi mai ales care sînt costurile produselor la fie­care dintre societăţile menţionate.
TISANOREICA
Vinde PAT (porţie alimentară tisa­noreica) şi aici sînt propuse supe de ciuperci şi alte tipuri, omlete, evident toate în parfuri pe care le dizolvaţi şi le preparaţi, cu promisiunea produ­că­torului că au gustul produselor pe care le imită. Adică voi mîncaţi nişte imitaţii pe care va trebui să le plătiţi cu bani grei. Pe lîngă Pat mai sînt şi preparatele decottopice, cum ar fi Slim kombu în variantă pentru femei şi bărbaţi(???) Depurativ arctic, Deca silhue şi multe altele. Costul acestor produse pleacă de la 18 euro şi ajunge la peste 30 de euro. Durata dietei: maximum 40 de zile. Un kit pentru 20 de zile, 300 de euro în Italia.

Metoda s-a născut în Franţa acum 30 de ani, fiind recomandată în zilele noastre de medicii din întreaga lume, şi constă în asocierea de carne, peşte şi legume în preparate nutrietica numite DAN doză alimentară nutrietica. Danii sînt amestecuri echilibrate de aminoacizi şi care combinaţi cu apă capătă gustul produselor normale. Se obţin astfel alimente proteice cu un scăzut conţinut caloric care protejează masa slabă (muşchii). Cînd sîntem acasă, putem să îi preparăm ca pe orice aliment normal, dacă în schimb sîntem în deplasare sau nu avem posibilitatea să luăm masa în mod normal,Ne vom putea prepara o băutură gustoasă cu un înalt conţinut proteic.
Cît durează programele nutrietica?
l programul bază - 20 de zile
l programul mediu - 30 de zile
l programul maxi - 40 de zile
Fiecare program este împărţit în două faze:
prima fază - de atac, durează jumătate din to­talul zilelor ( ex-pentru programul bază 10 zile). În această etapă se elimină total carbohidraţii ( zahăr, făinoase, fructe, alcool). Se consumă 4 Dan a­sociaţi cu carne, peşte şi legume din belşug.
Faza a doua - de echilibru, se reintroduc treptat carbohidraţii. Se consumă 2 Dan pe zi. În timpul programului se recomandă şi ceaiurile din gama Nutrietica.
Alegeţi Dani-i pentru alimentaţia voastră!


un material sub semnatura lui marie vranceanu, specialist in nutritie la universitatea din milano

revista curierul medical din 26 octombrie 2011